40-vuotiaan KoiPS:n historiaa

Sunnuntai 28. syyskuuta 1980. Risto Kaunisahon taloyhtiön kerhohuoneessa saa alkunsa yksi uusi elämä. Koivukylän Palloseuran perustamiskokouksessa syntyy koko Itä-Vantaalle merkittävä yhteisö, joka on tuleva liikuttamaan koko ajan kasvavan alueen asukkaita vuosikymmenestä toiseen. KoiPS:n perustamista koskevan sopimuskirjan toisessa pykälässä sanotaan:

Seuran tarkoituksena on vaalia ja tukea jalkapalloilun kehitystä jäsentensä keskuudessa ja koko kotikaupungissa. Seuran ohjelmaan voi kuulua myös muita urheilumuotoja.

Perustamiskokoukseen osallistuu aktiivisena osapuolena naapurilähiössä jo vuodesta 1958 toimineen Tikkurilan Palloseuran puheenjohtaja, sillä seurat tekevät KoiPS:n ensimmäisenä vuonna tiivistä yhteistyötä. Koivukylään vasta perustetun seuran joukkueet esimerkiksi pelaavat debyyttikautensa TiPS:n tavoin vihreissä paidoissa.

Yhteisöllistä lähiöelämää

Vantaan vastavalmistuneissa tai vielä rakenteilla olevissa lähiöissä eletään 80-luvun alussa vilkasta aikaa. Laajamittainen maaltamuutto jatkuu. Kotia vaihdetaan myös kaupungin sisällä. Lapsiperheitä riittää.

Meidänkin taloyhtiössämme asui ainakin 150 lasta, KoiPS:n perustajajäseniin kuuluva ja Vantaalle jo vuonna 1972 muuttanut Rauno Hakkarainen sanoo.

KoiPS:n historian ensimmäinen kausijulkaisu on nimeltään VUOSIOHJELMA – 81. Seuran puheenjohtajaksi ryhtynyt Kaunisaho kirjoittaa vajaan A5:n pituisessa tervehdystekstissään muun muassa seuraavasti.

Koivukylän Palloseuran ensimmäinen toimintakausi on nyt takana. Moni teistä varmaankin kysyy ”Mikä seura KoiPS on?” ja mitä seurassa harrastetaan. Koivukylän Palloseura on itsenäinen SPL:n jäsenseura. Harjoitamme jalkapalloa toiminnan keskittyessä juniori-ikäisiin pelaajiin.

Vuoden ikäisessä seurassa on 130 pelaajaa, mutta jäsenmäärä kasvaa tasaisen varmasti koko 80-luvun ajan. Kaudella 1989 KoiPS:ssa toimii jo kuusitoista joukkuetta, joissa on yhteensä melkein kolmesataa pelaajaa. Toimintaa pyörittää johtokunnan lisäksi noin 35 valmentajaa, huoltajaa ja joukkueenjohtajaa, jotka vastaavat itse jalkapallotoiminnan lisäksi varainhankinnasta.

KoiPS:lle on tyypillistä, ettei sen toiminta rajoitu ainoastaan joukkueiden harjoituksiin, peleihin ja turnauksiin. Koko yhteisön elinvoima perustuu kullanarvoiseen vapaaehtoistyöhön. Seurassa on hyvä olla siksikin, että lasten ja nuorten liikuntaharrastus tuo vanhempia yhteen, tarjoaa näille yhteisöllisyyden kokemuksia.

Koips vanha kuva
Kasvua ja kehitystä

KoiPS:n toimintaedellytyksiä parantaa merkittävästi, että Havukoskelle valmistuu 90-luvun alkupuolella viimein seuran itse hallinnoima kenttä, jota on odotettu kaukaa edellisen vuosikymmenen puolelta. Kyseessä on seuran hyvinvoinnille ratkaisevan tärkeä askel, joka kantaa tästä kymmeniä vuosia eteenpäin. Kun harjoitusolot kehittyvät, seuran perustoiminnan jatkuvuus kyetään takaamaan.

Hyviä osoituksia KoiPS:n halusta ja kyvystä vastata ympäristönsä tarpeisiin riittää. Muun muassa päiväkotilapsille ja ekaluokkalaisille järjestettävä kevätturnaus sekä Havukoskelle valmistunut jalkapallohalli ovat esimerkkejä seuran pyrkimyksestä jatkuvaan kehitykseen, joka kulkee käsi kädessä Itä-Vantaan koko ajan kasvavan asukasluvun kanssa.

Kun KoiPS täyttää vuosituhannen vaihteessa kaksikymmentä vuotta, seurassa on jo 630 pelaajaa ja 27 joukkuetta. Uusia harrastajia tietysti mahtuu ja houkutellaan yhä mukaan.

Tervetuloa KoiPSiin nauttimaan futiksen ihmeellisestä maailmasta. Futis on maailmalla eniten pelattu joukkuepeli. On hauskaa, että olet päättänyt tulla mukaan meidän yhteiseen suureen futisperheeseen, seura tiedottaa ja jatkaa:

Toivomme sinulle uuden harrastuksen myötä hienoja hetkiä futiksen parissa. Nautitaan yhdessäolosta ja koetaan otteluiden huumaa niin kuin myös yhdessä pelaamisen riemu KAIKKI PELAA -hengessä.

Vuosituhannen ensimmäiseen johtokuntaan kuuluvat seuran puheenjohtaja Ulla Korhonen, varapuheenjohtaja Ari Mattsson, sihteeri Sinikka Mänty sekä Henrik Elf, Pasi Lod, Jari Stenroos, Kari Tirri, Virve Pulkkinen ja Jukka Narinen. Joukkueiden yhdyshenkilöiden yhteystietolistalta löytyy jo neljäkymmentä matkapuhelinnumeroa ja vain viisi lankapuhelinnumeroa. Ajat ovat muuttuneet.

Isoja askelia

Hyvä esimerkki KoiPS:n vastuullisesta ja joukkuepelien sosiaalista puolta alleviivaavasta toiminnasta on keväällä 1999 perustettu erityisryhmä Pingvins. Ryhmä saa avustusta Vantaan kaupungilta, joten mukaan voi ilmoittautua käytännössä maksutta.

Erityisryhmään kuuluu vuonna 2002 kaksitoista innokasta lasta, jotka ovat syntyneet vuosina 1989-95. Kaikki ohjaajat ovat lähihoitajia ja suorittaneet erityislasten koulutuksen. Pingvins kokoontuu kerran viikossa ja harjoittelee erilaisilla radoilla, leikkii palloleikkejä, pelaa futiksen lisäksi sählyä ja muita pallopelejä.

Samalla kun KoiPS:n alkuperäiset perusarvot ovat yhä voimissaan, se ottaa vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana askelia aiempaa ammattimaisempaan ja jonkin verran kilpailullisempaan suuntaan. Seuralla on mahdollisuus palkata toimistolleen oto-pohjaisia työntekijöitä, kuten vuorollaan Pasi Virtala, Tommi Laitila ja Samuli Markkanen.

Tärkeimpiä kulmakiviämme oli silloin Palloliiton laatima Sinettiseura-laatuluokitus, joka mittasi toimintaa eri kriteerein. Lähdimme liikkeelle aika nollasta, mutta pystyimme kehittämään ja viemään seuraa haluamaamme suuntaan, KoiPS:n oto-valmennuspäällikkönä 2000-luvun alkupuolella toiminut Laitila sanoo.

Ymmärsimme, että hyvän seuratoiminnan on oltava muutakin kuin perinteistä treenien vetämistä. Esimerkiksi taito- ja kykykoulut olivat vahvasti kuvassa mukana, mikä oli kehitystyömme isoimpia askelia.

Koips vanha kuva
Valoisa tulevaisuus

Kun vuosikymmen lähestyy loppuaan, KoiPS:n jäsenmääräksi on vakiintunut noin 700, aikuisten sarjatasoiksi Nelonen miehissä ja Kakkonen naisissa. Uutena toimintamuotona on aloitettu 1-5-luokkalaisille tytöille suunnattu Tyttöfutiskerho, joka kokoontuu talvikaudella kerran viikossa Rekolan koululla. Seura pyrkii tätäkin kautta houkuttelemaan joukkueisiinsa uusia innokkaita pelaajia.

Urheiluseurat, liikuntaharrastukset ja jalkapallo kantavat yhteiskuntarakenteiden muuttuessa ja polarisoituessa suurta vastuuta. Ne voivat parhaassa tapauksessa toimia avoimuuden ja yhdenvertaisuuden merkitystä korostavana ympäristönä, johon kuka tahansa saa taustoistaan riippumatta mahdollisuuden kuulua. Juuri tähän pyrkii myös Koivukylän Palloseura.

Eletään kesää 2009, kun KoiPS vastaa yhteiskunnan asettamiin vaatimuksiin ja palkkaa toimintaansa kehittääkseen pian 30-vuotisen historiansa ensimmäisen päätoimisen työntekijän. Seuran nuorisovalmennuspäällikkönä aloittaa Palloliiton myöntämän tuen ansiosta pitkän linjan koipsilainen Vellu Koskela, joka on Markkasen jälkeen toiminut oto-valmennuspäällikkönä.

Päätoiminen tehtävä oli avoimessa haussa, mutta seura päätyikin lopulta minuun. Työni alkuaikoina tekemistä todellakin riitti, kun olimme alkaneet selvittää toimintamme tulojen ja menojen välistä tasapainoa. Aika pian vakuutuimme, että tarvitsemme seuraan lisää työntekijöitä, Koskela muistelee.

KoiPS:n isot päätökset ja rohkeat linjaratkaisut vuosikymmenen vaihteen tienoilla antavat selvän signaalin ulospäin: tässä on seura, joka satsaa jatkuvaan kehitykseen ja haluaa tarjota jäsenilleen parhaan mahdollisen ympäristön osallistua laadukkaaseen urheiluseuratoimintaan. Kun tähän pisteeseen on kerran päästy, vauhtia ei haluta ainakaan hidastaa.

Siemenet hedelmällisille 2010- ja 2020-luvuille on kylvetty. Nyt kun KoiPS on täyttänyt neljäkymmentä vuotta, seura voi katsoa tulevaisuuteen hyvin luottavaisin mielin!